Les Français Libres, de juin 1940 à juillet 1943

 
Accueil
 
Presentation
Liste des Français Libres
Recherche même nom
Recherche déces même jour
Contact
Ajout d'un Français libre
Liste du SHD
Liste Chaline
Liste Ecochard
 
 

Un Français Libre parmi 60993
 


Cliquez !


Cliquez !


Cliquez !

Léopold Hyacinthe HulotNaissance : 16 juillet 1923 - Vannes (56)

Point de départ vers la France Libre : Orient

Engagement dans la France Libre : en octobre 1941

Affectation principale : FNFL / marine de guerre

1er BFM commandos

Grade atteint pendant la guerre : Enseigne de Vaisseau

Décès : 27 septembre 1948 - Nong Het, Laos

Mort pour la France

Dossier administratif de résistant : GR 16 P 298959

Dans la liste de l'amiral Chaline : ligne 6924

Dans la liste d'Henri Ecochard V40 : ligne 25265


Contribuez à son livre d'or !

Ouvert à tous pour exprimer vos sentiments, évoquer vos souvenirs, préciser son parcours, sa vie, poser des questions, citer des livres, des articles, des sites, déposer des documents, photographies, ...

Votre nom Votre e-mail il restera caché

Titre de la contribution

Texte de la contribution

Une image (gif ou jpg) sur votre ordinateur

Et pour prouver que vous n'êtes pas un robot : 4 plus 1 =  ?


Léopold Hyacinthe Hulot - son Livre d'or !
 

"Na de capitulatie krijgt luitenant Leopold Hulot de opdracht om met enkele manschappen vanuit Bergen op Zoom naar Den Haag te gaan. Op 23 mei 1945 arriveert Leopold Hulot in Den Haag. Diverse geprekken met Duitse krijgsgevangen en voormalige verzetslieden boden geen oplossing. Op 25 mei begeeft hij zich naar de Rotterdamse gevangenis waar een aantal gevreesde Duitse officieren gevangen zitten. Helaas, de officieren ontkennen tijdens de verhoren iedere betrokkenheid bij de commandoactie en verwijzen naar hun Amsterdamse collega. Voor Hulot bestonden er inmiddels twee mogelijkheden voor de verdwijning van Trépel. In beide gevallen moesten de Duitsers meer van de actie afweten dan ze voorgaven. Nauwelijks had Hulot de theorie in zijn militaire kamp op papier gezet, of hij krijgt de opdracht direct naar Den Haag af te reizen.

De Engelse majoor Belville (inlichtingenofficier bij het COHQ) was enkele dagen dagen na de speurtocht van Hulot op onderzoek uitgetrokken. Hij concentreerde zijn onderzoek op Den Haag en omgeving. Op het militaire gedeelte van de begraafplaats Westduin ontdekte Belville de graven van vijf onbekende vliegers. Aangezien de datum van hun teraardebestelling niet veel verschilde van die genoemd in het vermissingsrapport, verzocht majoor Belville de gravendienst van de RAF tot opgraving over te gaan. Hij ondervroeg het personeel van de begraafplaats Westduin en wist zo te achterhalen dat de stoffelijke overschotten vanuit Wassenaar en Scheveningen op de begraafplaats waren afgeleverd. Er werden geen sporen van kogels of marteling aangetroffen. Gezamenlijk werden de stoffelijke overschotten door de Engelsen en Fransen geïdentificeerd. Op rij 4, onder nummer 78, lag Trépel begraven, onder nummer 79 Hagnéré en onder nummer 80 Rivière. Nummer 81 was Cabanela, wiens slechte gebit de herkenning vergemakkelijkte en nummer 82 was Guy. De lichamen waren gekleed in witte wollen onderbroek en in blauwe of witte trui. Alleen het laatste stoffelijke overschot verkeerde in slechte staat, de overige waren goed geconserveerd gebleven. Verder speurwerk op de begraafplaats maakte duidelijk dat begin mei in graf 84 een onbekende Engelse militair was begraven. Deze werd ge�dentificeerd als Ferdinand Devillers, die in tegenstelling tot zijn collega's bijna in zijn militaire uniform ter aarde was besteld.

Hulot liet als bewijs foto's van de opgegraven lijken maken en alvorens af te reizen gaf hij opdracht nieuwe kruisen op de graven te plaatsen. De gravendienst van het Departement van Oorlog zorgde hiervoor, de bezoeker van begraafplaats Westduin kon nu de volgende tekst boven hun laatste rustplaats lezen: Mort pour la France gevolgd door de rang, naam, registratienummer en datum waarna de tekst werd besloten met 1er Bon de F.M.-N°.10 Commando. "

bugs.ptenb.nl 

Laurent Laloup le lundi 04 août 2008 - Demander un contact


Source : Les Cadets de la France libre de E. Bergot

Laurent Laloup le vendredi 27 avril 2007 - Demander un contact


Léopold, Hyacinthe Hulot

Laurent Laloup le mardi 24 avril 2007 - Demander un contact

Dernière mise à jour le lundi 11 mai 2009

 

Vous pouvez à tout moment obtenir la rectification des données, vous concernant, inscrites dans cette base qui est déclarée sous le n° 1137942 auprès de la Commission Nationale Informatique et Libertéfiche.php PHPisé et MySQLisé par Jacques Ghémard le 13 10 2019  Hébergé par PHP-Net  Temps entre début et fin du script : 0.7 s  7 requêtes